i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

"Поклоніння перемозі - шлях до наступної війни".

SPIEGEL повідомив, що директор Інституту соціології НАН України членкор. НАН України д.ф.н., проф. Євгеній Головаха дав йому інтерв’ю.

Порівнюючи недавнє минуле із сьогоденням, соціолог відзначив, що до 2014 року «День Перемоги» в Україні відзначали з широким розмахом. Це свідчило про зв’язок із радянським минулим, з Росією. Але після анексії Криму та де-факто окупації Донбасу в 2014 році це принципово змінилося. Усе, що стосується Росії, Радянського Союзу чи навіть російської мови, сприймається більшістю українців негативно.

Відповідаючи на ряд наступних питань, Є.Головаха підкреслив: «На відміну від Росії, де 9 Травня штучно і тотально пропагується режимом, в Україні дату капітуляції Німеччини в 1945 році вважають не святкуванням перемоги, а днем пам'яті. Ми не формуємо цю сакралізацію війни».

Те, що тільки 13% українців вважають 9 травня важливим святом і лише два-три відсотки проти євроінтеграції України, науковець назвав показником трансформації системи цінностей: «Українці вже не фаталісти, не нігілісти, як це було донедавна, вони визнали, що можуть впливати на державу, вірять у себе і у перемогу над Росією, яка в чотири рази більша за Україну. Україна ніколи не повернеться до пострадянського курсу. Ми вже не «homopost-sovieticus», а «homoeuropaeus». Я сприймаю це як прорив».

На завершальне питання німецького видання Є. Головаха відповів: «Що для нас перемога? Напевно, повернення своїх територій. Але це має бути день пам’яті та поваги до всіх, хто воював за Україну, до всіх жертв. Це ніколи не повинно стати державним святом із військовими парадами. Поклоніння перемозі – це дорога до наступної війни (цю фразу Євгена Головахи SPIEGEL виніс в заголовок).