i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

На YouTube-каналі Національної академії наук України у програмі «Про науку. Компетентно» її ведучий – академік НАН України Володимир Семиноженко провів цікаве невимушене інтерв’ю із відомою українською вченою, завідувачкою відділом соціальної психології Інституту соціології НАН України (ІС НАН України), доктором соціологічних наук Оленою Злобіною.

Знана соціологиня розповіла про результати всеукраїнського опитування Інституту соціології НАН України “Стресові стани населення України в контексті війни”, зокрема про стресори військового часу, ресурси протидії стресу, доступні населенню України, стресові стани в умовах війни, а також їхні наслідки для повсякденного життя українців.

Згадавши такий стресор як Чорнобильська катастрофа, О. Злобіна, зазначила, що згідно даних моніторингу ІС НАН України за останні 30 років сприйняття цієї аварії як стресора зменшилося у 10 разів – до 4.7. Що ж стосується травматизуючих наслідків нинішньої російської агресивної війни проти України, то дослідниця вважає, що для подолання цього стресового впливу на українців має пройти , як мінімум, покоління, хоча висловлюються думки, що не одне.

Відповідаючи на запитання ведучого, О.Злобіна передбачила, що у найближчій перспективі вона не очікує якогось радикального погіршення ситуація і відзначила, що в українців є потужний ресурс психологічної стійкості щодо стресів – і це підтверджують дослідження Інституту соціології НАН України та інших наукових центрів.