i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

В етері одного з найавторитетніших вітчизняних ЗМІ — «Громадське радіо» - оприлюднено інтерв’ю з директором Інституту соціології Національної академії наук України, д.соц.н., член-кореспондентом НАН України, професором Євгеном Головахою.

Коментуючі дані дослідження Київського міжнародного інституту соціології яке показало, що 35% українців та українок вірять в астрологію, 25% — в екстрасенсорні здібності, 15% — у тарологію, а 43% населення довіряють принаймні одному з різновидів езотерики соціолог зазначив, що такі показники можуть бути пов’язані з умовами війни, коли люди потребують підтримки та впевненості.

Згадавши достатньо давні дані щорічного моніторингу Інституту соціології НАН України, професор підкреслив: «І у нас тоді діапазон тих, хто вірив у астрологію та всіляку езотерику, був 15-17%». Щодо причин цього явища в контексті сьогодення, вчений висловив гіпотезу, що війна може змінювати ставлення людей до всього, що пов’язано з речами, які виходять за межі раціонального. Люди стають більшими фаталістами, більше вірять у долю. Бо якщо ти керуєшся тільки раціональними підставами, то емоційно доволі важко. А такі речі, як віра в ірраціональне, можуть підтримати, людина може вірити, що у неї буде щаслива доля, яку їй навіщували карти чи щось подібне. Це, скоріше, психологічний феномен, ніж феномен культури. Більше того, у будь-якої нації може зрости довіра до езотерики, якщо вона опиниться в тих обставинах, у яких сьогодні перебуває Україна, — пояснив Є.Головаха.

Соціолог також зазначив, що різноманітні астрологи, екстрасенси й тарологи отримали значно ширший доступ до аудиторії завдяки соціальним мережам та онлайн-платформам. Крім того, підвищення довіри багато в чому пов’язане з рекламою. Коли тобі постійно нав’язують точку зору, що ти можеш дуже легко дізнатися про події наперед, то це може впливати і на ставлення до цього.

Коментар очільника вітчизняної академічної соціології щодо актуальної теми масових настроїв українців дозволяє внести раціональну основу в пояснення ірраціональних явищ і сприяє пропаганді наукових знань в умовах війни і масових стресів, що впливають на психологічні стани співвітчизників.

Повністю див. тут