i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

Заступник директора Інституту соціології НАН України Сергій Дембіцький прокоментував зміну ставлення українців до біларусів, що відбулася останніми роками. Оскільки інформаційний ресурс, який звертався за коментарями не навів їх повністю, нижче наведено їх повну версія, перекладену українською:

"ВІД ЛЮБОВІ ДО НЕНАВИСТІ". ЧИ ЗМОЖУТЬ УКРАЇНЦІ ЗМІНИТИ СТАВЛЕННЯ ДО БІЛОРУСІВ?

Як повномасштабна війна змінила ставлення українців до білорусів, чи вони поділяють білоруський народ і режим Лукашенка і чому всі останні роки він мав таку підтримку в Україні, - ці та інші питання Кукуорг поставив Сергію Дембіцькому до року повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

БУТИ БІЛОРУСОМ В УКРАЇНІ ДО 2022 РОКУ БУЛО КОМФОРТНО ТА ПРИЄМНО: ДО БІЛОРУСІВ УСЕРЕДИНІ БУЛО НАЙТЕПЛІШЕ СТАВЛЕННЯ. ТАКІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ І ДОСЛІДЖЕННЯ СОЦІОЛОГІВ, ТАК ДО 2021 РОКУ ВКЛЮЧНО ДО БІЛОРУСІВ СЕРЕД УСІХ ІНШИХ ЕТНОСІВ УКРАЇНЦІ МАЛИ НАЙВИЩУ СИМПАТІЮ (ЗВІСНО, КРІМ САМИХ УКРАЇНЦІВ).

- Ми маємо методику, яка дозволяє оцінювати національну дистанцію. У її скороченій версії використовують 10 національних груп, серед яких є і білоруси. І до білорусів завжди було найкраще ставлення. У 2000 році 32,7% були готові допустити білорусів як членів сім'ї, як близьких друзів - 23,4%, як сусідів - 14,5%. А тих, хто взагалі не допускав білорусів, було лише 1,9%. Тобто було високе прийняття. – розповідає Сергій Дембіцький, заступник директора Інституту соціології НАН України, доктор соціологічних наук. - Ситуація відчутно змінилася 2002 року. Головною причиною збільшення національної дистанції щодо всіх національних груп стала атака на торгові центри у США. Проте до білорусів до 2022 року зберігалося найкраще ставлення.

  - В українському суспільстві до війни існував значний соціально-політичний негативізм, і стосовно влади та щодо власної держави. Але коли Росія розпочала широкомасштабну агресію, ставлення до власної держави стало набагато кращим. Українці нарешті повною мірою відчули цінність своєї держави, зрозуміли, що вона їх захищає, що вона необхідна. Кризові події призвели до швидкої зміни громадської думки. При цьому стрімко змінилося ставлення до білорусів, - каже співрозмовник. - У 2022 році ми скоротили анкету та прибрали питання щодо міжнаціональної толерантності. Тому можу спиратися на дані Соціологічної групи “Рейтинг”. Торік було два заміри: у квітні та серпні. І ми бачимо, що тепле ставлення у квітні залишилося у 22% опитаних, а вже у серпні лише у 10%. А ось холодне ставлення зросло до 33% у квітні та 52% у серпні. Тобто до серпня вже абсолютна більшість українців погано ставилася до білорусів.

Соціолог наголошує, що відносно великою групою залишаються ті, хто ставиться до білорусів нейтрально: на початку 2022 року їх було 42%, а вже у серпні 34%.

- Ставлення погіршується. І доки ця війна триватиме, допоки режим Лукашенка сприятиме військовим злочинам, ця тенденція не зміниться, - прогнозує Сергій Дембіцький.

"ЯК ПОЯСНИТИ, ЩО ОСНОВНА ЧАСТИНА НАСЕЛЕННЯ НЕ ДІЄ?"

За його словами, у дослідженнях інституту немає питань, чи поділяють українці Лукашенко та білорусів, але він припускає, що такого поділу серед українців немає.

- Чи маємо підстави вважати, що більшість білорусів не підтримує Лукашенка? Не лише загальна пасивність населення Білорусі уможливила її участь у війні проти України, а й сприяння всього інституційного апарату (сфери транспорту, медицини, ВПК, різних сервісів). Діяльність усіх цих інститутів забезпечують саме пересічні білоруси. - каже соціолог.

- Але ж ведеться партизанська боротьба і ці люди багато що поставили на кін. Деякі з них уже втратили життя.

– Я знаю, що були партизани, які пускали потяги під схил. Я знаю, що цих людей було затримано, читав про терміни. Ми знаємо, що воює підрозділ білорусів у складі ЗСУ, читав інтерв'ю з ними. Але чому ми повинні вважати, що більшість суспільства поділяє їхні погляди? Адже ми оцінюємо населення загалом, а не якісь окремі його групи, – пояснює він зміни у думках українців щодо білорусів.

"ОБРАЗ СИЛЬНОГО ЛІДЕРА"

Тим часом сам Лукашенко довгий час був у лідерах рейтингу міжнародних політиків – соціолог пояснює це його образом сильного лідера, який часто асоціюється із можливістю вирішити хронічні проблеми пострадянського суспільства, наприклад, подолання корупції.

– І поки Лукашенко був там десь далеко, а його постать сильного лідера була абстракцією, до нього ставилися добре. Якщо ж в Україні ми стикаємося не з абстракцією, а з конкретними моментами, підтримка зникає. У 2018 році ми мали 39,3% тих, хто оцінює Лукашенко високо, 45,6% тих, хто дає середню оцінку, і лише 15,3% тих, хто оцінює низько. А ось уже 2020 року, коли українці примірили вчинки цієї людини до свого досвіду, ситуація змінилася. Кількість тих, хто давав йому низькі оцінки, збільшилася до 36,4%, середні 33,9% та високі – 29,7%. Тобто якщо раніше оцінки були переважно середні та високі, то у 2020 році вони змістилися у бік середніх та низьких, - каже соціолог, - Далі процес переосмислення фігури Лукашенко продовжився. І вже у 2021 році ставлення до нього погіршилося ще сильніше, бо люди остаточно зрозуміли, що його влада у Білорусі є антинародною. Так, у 2021 році 48,1% українців оцінювало його низько, 35,9% - давало середні оцінки та лише 16% - високі. Тобто, як і раніше, залишалися люди, які виявляли до Лукашенка симпатію, як до політика, але більшість ставилася негативно. У разі війни є підстави вважати, що величина негативних оцінок може перевищувати 80%. Власне, коли почалася війна та білоруська держава значною мірою стала задіяна в ній, відповідний негативний фон поширився і на ставлення до пересічних білорусів.

ВСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ПОДІЙ У САМОЇ БІЛОРУСІ

Прогнозувати яким буде ставлення українців після перемоги співрозмовник не береться, наголошуючи, що воно залежить від того, як розвиватиметься війна.

Розглядатимемо позитивний сценарій: у Росії почалася боротьба еліт, смутні часи і завдяки цьому Білорусь вийшла з-під впливу Росії, а режим Лукашенко змінили демократичні сили. За такого сценарію ставлення до білорусів покращиться набагато швидше, ніж до росіян. Тому що я взагалі не бачу передумов для того, щоб покращало ставлення до росіян. Пройдуть десятиліття, можливо не менше ста років, а ми будемо пам'ятати, що сталося. У мене як у соціолога є підстави вважати, що в Росії антиукраїнська налаштованість буде зберігатися дуже довго, незалежно від того, як завершиться війна. Вони будуть вважати багато наших територій або навіть усю територію України своєї. Думаю, що білоруси не вважають за необхідне захоплювати Україну, анексувати її території та інше. У цьому сенсі зміна ставлення до білорусів відбуватиметься легше.

Посилання на інформаційний ресурс