i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

На Ютуб-каналі Національної академії наук України оприлюднено інтерв’ю із заступником директора Інституту соціології НАН України, керівником соціологічного моніторингу «Українське суспільство» з 2020 року, доктором соціологічних наук, член-кор. НАН України Сергієм Дембіцьким. Ведучий програми «Про науку. Компетентно» – академік НАН України Володимир Семиноженко – охарактеризувавши ІС НАН України як провідну наукову установу країни в царині соціології і привітавши гостя з нещодавнім присвоєнням йому звання члена-кореспондента НАН України, попросив С. Дембіцького, автора дослідження про фізичне здоров’я як особисту цінність та ряду інших, представити глядачам свій особистий напрямок в соціології.

Згадуючи початок своєї наукової діяльності, гість розповів, що прийшов до інституту з наміром займатися емпіричною соціологією. З вдячністю згадавши Наталію Вікторівну Паніну та Євгена Івановича Головаху як своїх наукових вчителів, С. Дембіцький зазначив, що і дотепер займається напрямами, започаткованими у вітчизняній соціології ними – а саме розробкою інструментів вимірювання, проблемами політичної культури та індивідуального благополуччя.

Окремо пан Сергій відзначив важливість популяризації результатів наукового дослідження, які робили і роблять провідних соціологів лідерами громадської думки, назвавши імена Ірини Бекешкіної, Євгена Головахи, Олександра Шульги (д.соц.наук, який нині в лавах ЗСУ), інших.

Характеризуючи свою концепцію індивідуальних цінностей, соціолог підкреслив, що із 13-ти виділених ним цінностей він найбільш детально вивчав проблему фізичного здоров’я, чому були присвячені три дослідження, профінансовані НАН України – опитування на онлайн-панелі, по стресових станах і серія особистих інтерв’ю, в яких респонденти виділили 9 тем в царині фізичного здоров’я. Цінності, наголосив член-кор. НАН України, це звернення до смислу, а смисли у людей дуже різні – ось так і виникли ці 9 тем.

Зачепили співбесідники і теми, пов’язані з війною. Зокрема і про здатність українців адаптуватися до складних обставин і утримувати показники психологічного дистресу під контролем, навіть на територіях, близьких до лінії фронту. Люди під дією стресорів, але про масове виснаження говорити передчасно, бо це, як свідчать дослідження, не відповідає дійсності.

Ведучий – академік В. Семиноженко – активно реагував на повідомлення гостя, ставив серйозні питання і очевидно було, що він всіляко підтримує як конкретні досліження гостя, так і соціологічні розвідки вітчизняних академічних соціологів.

Повністю див. тут: