i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

На платформі YouTube в програмі «Суспільне Новини» оприлюднене велике інтерв’ю Олени Ремовської з Євгеном Головахою — директором Інституту соціології Національної академії наук України, член-кореспондентом НАНУ, професором, доктором філософських наук.

Згадуючи минулу зустріч влітку 2022 року, вчений на підставі досліджень ІС НАН України та загалом вітчизняних соціологів охарактеризував той час як час героїчного піднесення і небувалої для українців консолідації. Модальною позицією (тобто найбільш масовою) була така: війна закінчиться через 2-3 місяці. Перемогою. Це був дійсно дивовижний час — з одного боку, втрати й жахи, а з іншого — емоційне піднесення. Домінантою була гордість. Зараз гордість досі на першому місці. Але вже не 75%, а трохи більше ніж 50-60%. А тих, хто відчуває сум, тоді було, скажімо, менше третини, а зараз це трохи більше третини. На 10% підвищився і страх, інші негативні емоції.

На питання: "Скільки ви готові терпіти заради перемоги?" і тоді і, в цілому зараз, основна відповідь була: "скільки буде потрібно". У кожного суспільства є певний потенціал спротиву. Україна з цієї точки зору має доволі високий потенціал. У нас готові до 60%, бо українці розуміють, що справа йде про долю України, її свободи і державності. Зміна настроїв серед українців перш за все позначається на ставленні до влади. В Україні нема сакральності влади. І авторитарні механізми не проходять. Натомість демократичні механізми — тонкі й складні. Щоб демократично управляти, треба шукати компроміси. Це стосується і проведення мобілізації, підкреслив Є. Головаха.

Є високий рівень довіри до Сил оборони, була дуже висока оцінка головнокомандувача, прізвище якого було Залужний. Але його звільнення не позначилось на рівні поваги до армії. Ті понад 90% довіри, які були до відставки генерала Залужного, залишилися. Залужний — це знакова постать, людина з великим символічним капіталом, яка пов'язана у масовій свідомості з можливістю дати відсіч агресору у перші, найстрашніші, дні та зі звільненням більш ніж половини території України, що була окупована у 2022 році.

На питання ведучої: «Звідки в Україні візьмуться нові лідери? Як ви це бачите?» соціолог відповів: «Мене це теж дуже непокоїть. Це буде велика проблема для України. Але один приклад можу навести — Сергій Притула. Він уже зайняв нішу у масовій свідомості. Коли соціологи запитують: "Кого ви вважаєте лідерами політичної опозиції?", Порошенка називає десь чверть населення, а у Притули вже 17%».

На думку вченого, політиків-антискептиків та НАТО-скептиків в Україні поки що не варто очікувати. Якщо перемагаємо у війні, у нас таким місця не буде. У євроінтеграції у нас і раніше було багато прихильників, а от НАТО боялися. А зараз — три чверті за вступ до Альянсу. Це стало домінантою масової свідомості. Європа, НАТО і подалі від сусіда – ось напрям нашого розвитку. Альтернатив не буде. А домінанта вже визначена. І це не настрої — це не змінюється, резюмував Є. Головаха.

Повністю див. тут: