i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

Євгеній ГОЛОВАХА в програмі Миколи ВЕРЕСНЯ

В програмі «Аналізуй» на відеохостингу «YouTube» відомий тележурналіст Микола Вересень оприлюднив своє інтерв’ю з Євгеном Головахою. Свого гостя знаний інтерв’юєр представив як українського психолога, соціолога та громадського діяча, доктора філософських наук, професора, директора Інституту cоціології НАН України. І розпочав з несподіваного питання: "Який, на думку гостя, відсоток ідіотів у нашому суспільстві?"

Проте досвідченого гостя не так то просто було шокувати навіть таким екстравагантним початком. Чітко розділивши медичний і суспільно-політичний аспекти такого терміна і явища, член-кореспондент НАН України Є. Головаха перевів питання у академічний контекст, аналізуючи людей, що не зовсім адекватно розуміють будь-яку ситуацію і є в інтелектуальному та громадсько-політичному аспекті не вельми притомними. Причому кількість таких осіб, на думку соціолога, зростає у суспільствах, які деградують у зв’язку з нерозвиненістю, або утисками прав, свобод і справедливості.

Попри усі наші проблеми Україну, як підкреслив професор, не можна віднести до таких суспільств, оскільки наша країна і має значною мірою достатній рівень свободи та справедливості і, що особливо важливо, продовжує їх розвивати, шукаючи для цього нові шляхи, турбуючись про права громадян.

Та й історично українці завжди відзначалися прагненням до свободи, боротьбою за свої права. Опитування, що проводить наш Інститут соціології НАН України,  сказав Є. Головаха, за допомогою методики нашого співробітника, заступника директора д.с.н. С. Дембіцького виявили три моделі справедливості, які властиві більшості наших громадян – утилітарну, меритократичну, матримоніальну. Домінує меритократична – за заслугами. Зараз більшість опитаних вважає, що наше суспільство достатньо справедливе і розвинене. Тому на перспективи дивимось зі стриманим оптимізмом.

Журналіст поцікавився – чи будуть мінімізовані проросійські, прорадянські настрої, а також певні мотиви заздрості до багатих, заможних співвітчизників. Соціолог зазначив. що такі настрої мають багаторічні традиції і глибокі корені. Як показують дослідження нашого Інституту, патерналістські настрої панували в Україні до середини 10-х років нинішнього століття, але останнім часом ставлення до багатих стало більш спокійним.

У владу після війни очікувано мають прийти чимало військових. Журналіст поцікавився – чи не принесе це якусь мілітаристську ноту в нашу політику. На що Є. Головаха порівняв досвід різних країн, в яких військові приходили до влади, зокрема Ізраїлю, зазначивши, що українські військовики, котрі прийдуть до влади після війни, зовсім не обов’язково будуть «яструбами», людьми з неврозами. Переживши жахи війни на фронті, вони якраз можуть стояти на позиціях миро творчості, демократії і, звичайно, забезпечення безпеки країни.

Грунтуючись на опитуванні ІС НАН України, його директор вказав: тільки 65% влітку цього року висловлювали оптимізм щодо розвитку подій, що є менше на 10%, ніж восени минулого року. Людям потрібні позитивні новини, а їх останнім часом недостатньо і це впливає.

Щодо РФ, Є. Головаха підкреслив, що там фактично знищено громадянське суспільство як феномен, як суспільна сила, все вирішують ті, хто узурпували владу. Хоча процеси розкладання цього суспільства йдуть давно і ми це бачимо. Тому світ з тривогою спостерігає за цим і думає, яку стратегію виробити щодо такого монстра.Важливим питанням є проблема так званих «хороших росіян», бо треба прогнозувати – з ким ми в майбутньому маємо будувати стосунки, бадже Росія не перестане бути нашим сусідом і важливо, які сили там прийдуть до влади в післяпутінський період.

В інтерв’ю неодноразово прозвучали посилання на результати досліджень очолюваного професором Є. Головахою Інституту соціології НАН України, що є важливим для популяризації академічного Інституту та інформування громадськості.