i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

На сайті Інституту соціології НАН України оприлюднено науково-популярний матеріал д.соц.н. Олександра Рахманова "Життя українських мігрантів у Європі: спостереження соціолога".

Мільйони громадян України, які через російсько-українську війну були вимушені шукати притулок у країнах Європи, отримали можливість спрощеної інтеграції та права, що багато в чому співставні з правами місцевих жителів у питаннях житла, роботи, медицини та проведення дозвілля. Більшість таких осіб скористатися унікальною ситуацією «відкритих дверей», включно з можливостями на ринку праці європейських країн. Загалом, за даними статистики УВКБ ООН на лютий 2024 року біженців з України офіційно зафіксовано у всьому світі близько 6,5 мільйонів осіб.

У статистичних цілях УВКБ ООН використовує термін біженці узагальнено, маючи на увазі всіх осіб, які покинули Україну через війну. Що ж стоїть за статистичними показниками української міжнародної міграції? З якими труднощами стикаються наші біженці? Яким є соціальний портрет українських мігрантів? Як взаємодіють переселенці старої та нової хвилі? Що можна сказати про європейські перспективи українців за кордоном? Саме на цих питаннях я хочу зосередитися у своєму матеріалі. Відповідаючи на них, я буду спиратися на дані включеного спостереження, оскільки і сам є одним з українських мігрантів у Європі та пройшов усі етапи інтеграції у нову для мене соціальну дійсність. Все це дозволило дослідити міграційний процес, так би мовити, з середини.


Повний матеріал див. тут