i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

На сайті Інституту соціології НАН України оприлюднено науково-популярний матеріал д.соц.н. Максима Паращевіна "Чи допомагає релігія українцям у подоланні стресу?"

Протистояти стресовим ситуаціям, долати стрес, або пристосовуватися до нього, люди можуть за допомогою різних засобів, одним з яких є релігія. Здатність останньої полегшувати для своїх послідовників страждання, знімати напругу, зберігати душевний спокій в складних життєвих ситуаціях, компенсувати життєві проблеми та негаразди підтверджується багатьма прикладами з реального життя, і навіть для науковців є певною аксіомою (говорячи про соціальні функції релігії релігієзнавці часто виділяють компенсаторну функцію).

Подібний потенціал релігії (принаймні великих світових релігій) визначається кількома складовими. По-перше, релігійне вчення пропонує пояснення того, як влаштований світ, і звідки беруться труднощі та страждання. Адже джерелом стресу часто виступає ситуація невизначеності, коли людина не розуміє, чого щось відбувається саме так, і чим це закінчиться. Релігійні ж вчення пропонують відповідні пояснення (божественна воля, людські гріхи), і так само пропонує відповідь щодо майбутнього (виконання волі Божої допоможе, забезпечить вирішення проблем, невиконання ж призведе до кари). По-друге, релігійні вчення пропонують надію на покращення ситуації в цьому житті, та обіцянку відшкодування страждань в іншому житті. По-третє, самі релігійні практики (молитви, медитації тощо) можуть створювати позитивний або нейтральний настрій, і тим самим допомагати людині долати психологічну напругу, роздратування, відчай. По-четверте, релігія зазвичай пов’язана із функціонуванням релігійних спільнот (груп, Церков), а ці спільноти можуть полегшувати стресові стани шляхом простого спілкування між їх членами, надання одновірцями моральної підтримки (іноді проста розмова з іншими людьми, співчуття та підтримка з їхнього боку, зменшує відчуття стресу), а також можуть надавати й пряму матеріальну підтримку (допомога грошами чи іншими ресурсами, або працею одновірців).


Повний матеріал див. тут