i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

Євгеній ГОЛОВАХА про опосередковану українізацію звільнених територій

Укрінформ ініціює важливу дискусію з авторитетними людьми країни на непросту тему: «Подолати прірву: як повертатимемо Україну на деокуповані території?». І починає її з інтерв’ю, яке дав виданню директор Інституту соціології НАН України, доктор філософських наук, професор, член-кореспондент НАН України Євгеній Іванович ГОЛОВАХА, який для початку закликав вийти з образу кабінетних аналітиків і тверезо та реалістично подивитися, на що перетворилися окуповані частини України і як це позначилося на їх мешканцях: «Є території, які окуповані десять років, і є новоокуповані, близько рік-півтора тому. І це вимагає двох принципово різних підходів, різних стратегій. Скажімо, жителі Харківщини та Херсонщини отримали свіжу психотравму внаслідок руйнації їх краю та окупації, хай і короткочасної. І відновлення їхньої психіки - це відновлення їх способу життя. Якщо повернути їм хоча б той рівень життя – школи, лікарні, будинки, комунікації – то вони будуть із вдячністю сприймати те, що буде йти від України. Разом із мовою, культурою. Це важливо, щоб і мова і культура поверталися туди тією мірою (не раніше), в якій туди повертається вода, газ та світло».

 Проф. Є. Головаха наголосив, що рекультивація земель та розмінування тих ушкоджених окупантами територій має йти паралельно відтворенню української духовної культури. Формула вченого чітка: якнайшвидша відбудова житла та інфраструктури+ відновлення української мови і культури+прихід української церкви. Це і буде опосередкована українізація. Причому темпи мають бути різними: відбудова матеріальних умов життя – якнайшвидше, культурне і духовне відродження – розумне, обережне, без надмірного тиску.

 З мешканцями територій, окупованих ще з 2014 року, все набагато складніше: «Слід, щоб на Донбас повернулися патріоти, вихідці з цього регіону, ті, хто сам є носієм української ідеї. Ну, не треба, щоб туди їхали галичани зі своїми травмами, мовляв, ми їх звільняли, своїх хлопців поклали, а вони досі російською говорять. А слід, щоб приїхали сотні тисяч, хто поїхав звідти у 2014-2015 роках. І вони стануть природними провідниками української культури та ідеології незалежності та дерусифікації. Тільки ці люди, а я багатьох з них знаю, здатні відновити там Україну. Вони корінне населення, і вони привезуть Україну туди».

 Щодо відповідальності тих, хто там жили в часи окупації, наголосив науковець, потрібно оновити та розумно застосовувати законодавство. Українці в окупації мусіли виживати, якось заробляти на життя і їх не можна осуджувати з позицій тих, які в мирній Україні жили, працювали і за кавою коментували події. Соціолог вказав на необхідність відновлення на звільнених територіях не тільки інфраструктури, але й вільного українського соціуму у всій повноті. Судити потрібно буде тих тамтешніх верховодів, які свідомо вчиняли злочини проти України та насаджували на окупованих територіях «русскій мір», організаторів, а не «стрілочників».

 Дотримання законів, демократія та справедливість, повага до людини, розумна мовно-культурна політика – ось умови, за яких можна буде показати мешканцям звільнених територій переваги Українського світу над «русскім міром», що ґрунтується на насиллі і зневазі до людей, резюмував очільник ІС НАН України.

Люди мають переконатися, що українська влада створює їм більш справедливі умови для життя, сповненого гідності, ніж окупаційна влада,яка топтала свободу і право.

 Укрінформ констатує: дискусія, яку розпочав директор ІС НАН України проф. Є. Головаха, має продовжитися.

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3727822-podolati-prirvu-ak-povertatimemo-ukrainu-na-deokupovani-teritorii.html?fbclid=IwAR1YDpDov1RqtGJNLSvuuitV-1dWvQjGXgO0y9Cdy8RmuRtmKQ6zefTDVXo