i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

Док.соц.наук О. Резнік: «Вибір українців…»

Завідувач відділу соціально-політичних процесів Інституту соціології НАН України, доктор соціологічних наук Олександр Резнік опублікував статтю «Вибір українців між свободою та безпекою під час війни».

Вибір людей між свободою та безпекою в період війни може бути дуже складним і залежить від багатьох чинників, таких як особисті цінності, індивідуальні переконання, культурні традиції, загроза насильства чи позбавлення життя з боку ворогів. З огляду на це, деякі люди можуть віддати перевагу безпеці, погоджуючись бути обмеженими у своїх правах і свободах, щоб зберегти своє життя та життя своїх близьких. Інші люди надають перевагу свободі і не готові бути обмеженими ні в чому.

Виявилося, що незважаючи на війну та попри смертельну небезпеку, серед українців збереглася і навіть зросла, порівняно з довоєнним часом, кількість людей, орієнтованих на свободу. Очевидним є те, що не дивлячись на повномасштабну війну, цінності свободи та безпеки залишаються певними складовими цілісного політичного світогляду, політичної соціалізації, а не мимовільними реакціями на зовнішні подразники. Адже той факт, що існують вікові, освітні, економічні та поселенські розбіжності у виборі між безпекою та свободою навіть під час війни, вказує на соціальний характер формування цих цінностей.

Джерело: сайт Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва: https://dif.org.ua/article/oleksandr-reznik-vibir-ukraintsiv-mizh-svobodoyu-ta-bezpekoyu-pid-chas-viyni