i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

28 травня 2024 р. в Інституті політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України відбулася робоча нарада за участю представників наукових установ співвиконавців цільового міждисциплінарного проєкту „Солідаризація українського суспільства в умовах війни та перспективи збереження і відтворення солідарного соціального потенціалу у повоєнному розвитку країни” (2024–2025 рр.).

Участь в нараді взяли: директор Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, академік НАН України Олег Рафальський, заступники директора Інституту Олександр Майборода та Юрій Шайгородський, учений секретар Віталій Перевезій; директор Інституту економіки та прогнозування НАН України, академік Валерій Геєць та завідувачка відділу соціально-економічних проблем праці Вікторія Близнюк; директор Інституту соціології НАН України, членкореспондент НАН України Євген Головаха та головний науковий співробітник Інституту Віктор Степаненко.

Метою наради була координація дій установ в процесі реалізації наукового проєкту, який спрямований на дослідження феномену солідаризації українського суспільства в один із найбільш критичних моментів української історії – в період російсько-української війни з акцентом на визначенні чинників, які впливають на суспільну солідаризацію в нинішніх умовах, на викликах та загрозах цьому процесові.

Академік Валерій Геєць наголосив, що науковці повинні проявити свої прогностичні вміння і вже зараз описати потенційні лінії розколів, здатні порушити суспільну єдність. Членкореспондент НАН України Євген Головаха як приклад, що підтверджує його гіпотезу, навів той факт, що соціологи у своїх опитуваннях уже зараз спостерігають розходження позицій представників різних вікових груп стосовно шляхів розвитку сучасних процесів.

Підсумовуючи дискусію, академік Олег Рафальський наголосив, що попри фундаментальну спрямованість, дослідження має важливе прикладне значення, тому за результатами проєкту необхідно підготувати серію аналітичних матеріалів, які сприятимуть ухваленню виважених державних рішень.

Повністю матеріал див. тут: https://ipiend.gov.ua/novyny/robocha-narada-z-realizatsii-mizhdystsyplinarnoho-naukovoho-proiektu/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3NQoPklMyc46vJU_vGaf6rUSosJ4fdOa5ioaopLj-soQYtWawre3m3l28_aem_Abikh-wxAnh7IjsAddem1zj0ZU_h0YvDHDzulDUG6di4pnllEYUR5TEr2xLsq8j8_Uq-01dq9B2T7n838vV-KiWQ