i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

На платформі YouTube в програмі Academic Sociology UA оприлюднено чергове відео на тему «Джерела суспільного невдоволення» заступника директора Інституту соціології НАН України, члена-кореспондента НАН України, д.соц.н. Сергія Дембіцького.

Дане дослідження було підготовлено дослідницькою агенцією «Соціологічна група Рейтинг» на запит проекту «Трансформаційна комунікація» за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку (USAID).

Продовжуючи тематику попередніх відеовипусків, вчений визначив темою даного аналізу чинники, що погіршують ставлення і стають джерелами суспільного невдоволення. Таких чинників автор виділив сім і вони були представлені в дослідженні наступними твердженнями (позиціями):

1. Думка, що конфлікти між звичайними людьми у суспільстві виникають насамперед через діяльність політиків загальнодержавного рівня.

2. Побоювання встановлення диктатури в країні.

3. Задоволеність своїм становищем в суспільстві.

4. Задоволеність життям у своєму населеному пункті.

5. Оцінка рівня конфлікту між людьми на вершині та внизу суспільства.

6. Готовність терпіти проблеми через війну

7. Оцінка розповсюдженості цинізму серед більшості людей.

Автор зазначає, що є й інші чинники, але їх вплив є значно слабшим.

Окрім зазначених семи показників дослідник на їх основі побудував додатковий, який назвав так: «Кумулятивний негативізм», передбачивши у ньому градації від 0 до 7 по мірі зростання негативних установок.

Автор ставить цікаве дослідницьке питання: Яким є базовий дифузний показник соціального негативізму, що діє безвідносно до інших чинників, тобто як суб’єктивний фактор, що погіршує ставлення до функціонування держави, поширюючись в процесі соціальної взаємодії?

Наприкінці автор розглянув показник «Установки щодо позицій країни у війні», використовуючи інструментарій, який нещодавно було розроблено в Інституті соціології НАН України.