i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

АНАЛІТИЧНИЙ ЗВІТ ІС НАН України «УКРАЇНСЬКА МОЛОДЬ У ФОКУСІ СОЦІОЛОГІЇ»

За даними соціологічного моніторингу Інституту соціології НАН України «Українське суспільство» д. соц. н. С. Дембіцький підготував аналітичний звіт «УКРАЇНСЬКА МОЛОДЬ У ФОКУСІ СОЦІОЛОГІЇ», що містить 10 розділів.

Звіт підготовлено до Дня молоді на запит Фонду родини Богдана Гаврилишина в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст аналітичного звіту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

В розділі «Ідеологічна ідентифікація» вказано, що від 50% до 60% респондентів усіх вікових категорій віднесли себе до прихильників певної ідеології. Для молоді від 18 до 24 років цей відсоток ще вище – 61.6%, що дозволяє говорити про посилену ідеологічну активність молодих. Респонденти з правими ідеологічними поглядами –

 націонал-демократи або націоналісти (разом від 28% до 36%) переважають. Ліві погляди поділяють близько 18%). Самоідентифікація з націоналістичною ідеологією після широкомасштабного вторгнення різко зросла у всіх вікових групах, особливо у молоді – подекуди в 4 і більше рази. Практично у всіх вікових групах є стійке переконання, що вони вільно можуть висловлювати свої політичні погляди (найбільше молодь 18-24 роки – майже 70%).

Щодо наявності лідерів для ефективного управління країною, то кількість оптимістів (понад 40%) тут переважає кількість песимістів (не більше 21%). І знову молодь дає найменше песимістів (до 13%) і найбільше оптимістів (48.1%). А ось партіям і рухам потрібно ще багато працювати, щоб завоювати більшу довіру суспільства. Частка респондентів, які не визначилися – чи можна довірити владу партіям і рухам помітно переважає (40-50%) і оптимістів (24-31%) і песимістів (22-24%).

Оцінки економічної ситуації поступово зростають, найбільше у молоді – 22.3%. Оцінка ставлення до держави була здійснена за допомогою соціологічного тесту «GSR-5», розробленого в Інституті соціології НАН України, який складається з 5 індикаторів. Незважаючи на стримані оцінки ефективності держави, умов життя, досягнень тощо абсолютна більшість в усіх групах поділяють оптимістичне бачення майбутнього України (62-71%). Показники громадянської ідентичності, які невпинно зростали, досягли у 2023 р. свого рівноважного максимуму.

 Таким чином звіт фіксує, що українська молодь є політично та ідеологічно активною, патріотичною, оптимістичною, вірить у краще майбутнє України і готова його виборювати та будувати.

Повну версію дослідження читайте за лінком: https://bit.ly/47watKo