i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

Журнал NV назвав 100 українців, що з 2014-го визначають життя в країні та ведуть її вперед. Журнал здійснював відбір у три етапи:

  1. Звернувся до 47 експертів із різних сфер — військових, волонтерів, бізнесменів, топменеджерів, лідерів громадської думки, представників культури і журналістів — та попросив назвати українців, які, на їхню думку, визначали історію країни від 2014 го по нинішній час. Учасники опитування могли назвати імена будь-кого із співвітчизників, окрім самих себе. У підсумку експерти назвали NV 175 осіб.
  2. Одночасно редакція запустила опитування на сайті NV. UA, у якому видатних співвітчизників, гідних називатися Людьми десятиліття, міг назвати кожен читач сайту. Таким чином було створено ще один список із 207 осіб.
  3. Спираючись на ці два списки, члени редакційної колегії NV із урахуванням власної думки сформували фінальний список 100 людей десятиліття.

Редакція свідомо не ранжувала фігурантів лістингу за кількістю здобутих ними голосів чи ступенем впливу на хід історії, а розбила їх за сферами діяльності й за алфавітом. Утім за результатами двох опитувань найбільше експертних голосів набрали п’ятеро українців: президент України Володимир Зеленський; письменник Сергій Жадан; віцепрем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров; посол України у Великій Британії і ексголовнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний і командир батальйону «Вовки Да Вінчі» Дмитро Коцюбайло, який трагічно загинув минулого року на фронті.

В категорії «Суспільство» до списку 100 потрапили два представника української академічної соціології, які журналом були представлені наступним чином:

  • Ірина Бекешкіна (1952−2020), була директоркою фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва, соціологиня із бездоганною професійною репутацією
  • Євген Головаха, директор Інституту соціології НАН України, авторитетний соціолог, психолог, філософ

До речі Євген Головаха, як і інші відомі вітчизняні соціологи Володимир Паніотто, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології, та Олексій Антипович, директор Соціологічної групи Рейтинг, були обрані журналом членами Експертної ради.

Див повністю в журналі NV № 3 за травень 2024 року: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/100-nayvplivovishih-ukrajinciv-hto-viznachaye-istoriyu-lyudi-desyatilittya-za-versiyeyu-nv-50418944.html

Придбати це число часопису можна тут: https://nv.ua/ukr/nv_print