i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

На сайті Інституту соціології НАН України оприлюднено науково-популярний матеріал д.соц.н. Олени Клименко і д.соц.н. Гульбаршин Чепурко "Проблеми соціальної адаптації ветеранів в Україні".

На кінець листопада 2023 року у Збройних сил України (ЗСУ) було понад 880 тисяч військовослужбовців. Загальна кількість жінок в ЗСУ — понад 62 тисячі, з них 45587 військовослужбовиць. Наразі 13487 захисниць мають статус учасника бойових дій. Про це повідомляє Медійний майданчик Сил оборони, що координується Міністерством оборони України. Весь сектор безпеки та оборони України охоплює близько мільйона осіб. За прогнозами військових аналітиків, якщо війна триватиме понад 3 роки, то українське суспільство матиме понад 3 мільйони ветеранів, з яких близько третини матимуть статус учасників бойових дій. Ця статистика підкреслює унікальність досвіду України, що вимагає швидкого та якісного розроблення універсальних підходів до адаптації військовослужбовців до мирного життя.

Вплив воєнних подій на суспільство не обмежується лише періодом збройного конфлікту, а продовжується й після його завершення. Війна залишає відбиток не лише на військових, а й на цивільному населенні, змінюючи їх сприйняття дійсності та ставлення до оточуючого середовища. Повернувшись з війни, люди стикаються з нерозумінням та побоюванням з боку суспільства. Це зумовлено тим, що вони не можуть просто стати «такими, як усі», відкидаючи психологічні та емоційні наслідки війни. Багато з них відчувають «фронтовий максималізм» і труднощі в адаптації до змінених умов життя.

Актуальні соціальні проблеми і потреби з якими стикаються учасники бойових дій, ветерани / ветеранки та члени їхніх родин в Україні демонструють результати дослідження проведеного з 15 по 25 січня 2024 року Українським ветеранським фондом «Актуальні потреби та бачення можливостей для кар’єрного і професійного зростання ветеранів».


Повний матеріал див. тут