i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

9 березня 2023 р. на сайті «Українська правда» опубліковано велике інтерв’ю під назвою «Зеленський лідер військового часу – безсумнівно. Чи буде він спроможний стати лідером мирних часів? - соціолог Євгеній Головаха».

В ньому директор Інституту соціології НАН України, членкор. НАН України проф.Є. Головаха представив результати досліджень ІС НАН України і, спираючись на них, акцентував увагу на ряді принципових положень і висновків:

1. Немає зараз більш антирадянської країни, ніж Україна, причому радянське в нас вичавлювалось поетапно.

2. Найдивовижніший факт: люди краще оцінюють економічну ситуацію в грудні 2022, ніж у листопаді 2021. Хоча ми втратили майже третину ВВП.

3. Зважаючи на ситуацію, українці зробили більш помірними свої матеріальні потреби.

4. За тестом, який у нашому інституті розробив заступник директора Сергій Дембіцький, рівень дистресу українців суттєво підвищився. Але українці все ж зберігають психологічну стійкість і життєву витривалість.

5. Три чверті вірять, що Україна буде жити краще, ніж зараз. А ще позаминулого року були достатньо песимістичні настрої – 40,5% вважали, що ніякого покращення не буде.

6. Успіхи потрібні українцям як стимул для того, щоб іти на величезні жертви.

7. В українців є історичний запобіжник від авторитаризму. Немає у нас досвіду побудови авторитарної країни, зате був досвід так званої військової демократії, Козацької держави.

8. Ми в травні 2022 року провели опитування за індексом загальних установ про ставлення до держави – від виразно негативного до виразно позитивного. Якщо порівнювати 21-й з 22-м, то все чудово, значно покращилось ставлення до держави.

9. Ми довіряємо людям, а не ідеям, нігілістичне ставлення до партійної системи – це елемент політичної культури українців.

10. До прізвища Зеленський вже європейська ідеологія прив'язана дуже чітко. А до цього була прив'язана ідеологія зміни, оновлення політичної еліти.

11. Українці ще не визначились, що вважати перемогою

12. Тільки 10% опитаних готові віддати територію за те, щоб припинилися бойові дії. Тому коли Зеленський відмовляється говорити з Путіним, це не його примха – це консолідована громадська думка.

13. Наші політичні цінності інші, і ми можемо за ними потягнути і соціальні, життєві, і відійти від Росії ціннісно. Коли не безпека нас насамперед цікавить, а можливість самореалізуватися і доброзичливо ставитись до інших. Така в нас має бути перспектива.