i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

«Або знайду свій шлях, або прокладу його сам»: семінар Інституту соціології НАН України

19 травня 2023 року в Інституті соціології Національної академії наук України відбувся науково-практичний онлайн-семінар під назвою “Aut inveniam viam, aut faciam” — «Або знайду свій шлях, або прокладу його сам». На семінарі обговорювали проблеми перекладу в царині соціогуманітарного знання та питання наукової й міжкультурної комунікації. Подію було приурочено до Дня Європи в Україні. У заході брали участь науковці та викладачі з Інституту соціології НАН України, Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України, Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Українського католицького університету (Львів), факультету соціології КНУ імені Тараса Шевченка, Української школи архетипіки, Інституту народознавства НАН України, Київського національного лінгвістичного університету та Центру міської історії Центрально-Східної Європи (Львів). Було заслухано та переглянуто 12 доповідей і презентацій, зокрема: «Наукове редагування перекладів підручників та академічних видань як необхідний складник якості перекладу» (Ольга Іващенко); «Досвід перекладу в контексті французько-української співпраці наукових шкіл архетипіки» (Едуард Афонін); «Досвід перекладу опитувальника у міжнародному академічному порівняльному проєкті» (Андрій Горбачик); «Переклад та рецепція — на прикладі перекладів творів П’єра Бурдьє» (Сергій Йосипенко, Оксана Йосипенко); «Джейн Джейкобс зустрічає українське місто: переклад і редагування класики з урбаністики» (Наталя Отріщенко); «Адаптація поняття “agency”: від мовного запозичення до натуралізації» (Данило Судин); «Значення наукових мереж для інтеграції України у європейський та світовий науковий простір» (Наталія Майструк) та ін. Завершився семінар тематичною дискусією, до якої могли долучитися всі охочі.

Модерували захід Ольга Максименко (Інститут соціології НАН України) та Наталя Отріщенко (Центр міської історії Центрально-Східної Європи). Технічну та організаційну підтримку семінару забезпечували заступник директора Інституту соціології Сергій Дембіцький та виконувачка обов’язків ученого секретаря Ірина Мариніч.

Програма семінару доступна за посиланням: https://vseosvita.ua/library/prohrama-seminaru-prysviachenoho-problemam-perekladu-v-tsaryni-sotsiohumanitarnoho-znannia-ta-pytanniam-naukovoimizhkulturnoi-komunikatsii-692870.html

Доповіді учасників будуть опубліковані в одному з наступних номерів часопису «Соціологія: теорія, методи, маркетинг» або викладені на сайті Інституту соціології.

Світлини з події зроблено Ольгою Максименко та Мариною Бугерею. Доступні за посиланням: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2007270052947752&type=3

Відео першої частини семінару: https://youtu.be/6hUOzeSUrm8

Відео другої частини: https://youtu.be/0-DRiIC45nc