i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

Директор ІС НАН України д.ф.н. проф.. Євгеній Головаха дав інтерв’ю головному редактору видання «Український ТИЖДЕНЬ» Максиму Віхрову.

Основні питання журналіста науковцю були такими:

– Чи стали українці забувати про війну?

– Які нові поділи з’явились в нашому суспільстві?

– Чи загрожує Україні авторитаризм?

– Чи можливо реінтегрувати мешканців територій, окупованих з 2014 року?

– Як війна змінила українську націю?

Відповідаючи, проф. Є. Головаха акцентував увагу на виникненні в Україні під час війни нових соціальних порядків, а, відповідно, і нових соціальних груп та структур. Він підкреслив, що на тлі того жаху, який українці побачили і пережили від окупантів, наші проблеми, у тому числі і повоєнні, будуть сприйматися українцями як такі, які все-таки можна подолати.

Потрібно вивчати досвід попередніх воєн, у тому числі і Другої світової, щоб більш адекватно вирішувати наші проблеми, у тому числі і ті, які виникнуть в результаті повернення окупованих територій України та інтеграції їх населення в український ментальний простір.

Категорія справедливості (яка у кожного своя) може бути підкріплена категорією «закон», який встановить для всіх рівні права і обов’язки. Довіра до влади під час війни значно виросла, тому і має зростати довіра до законодавства, що прийматиме ця влада. Хоча в українців є схильність до високої оцінки т. зв. сильного керівника, наша історія все-таки свідчить, що з абсолютною авторитарною владою більшість країни не готова миритися.