i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

Заступник директора з наукової роботи Інституту соціології НАН України, член-кореспондент НАН України, д.с.н. Сергій Дембіцький в інтерв’ю програмі «Про науку. Компетентно» (ведучий – академік НАН України Володимир Семиноженко) спеціально для сайту Національної академії наук України за підсумками нових опитувань, передусім цьогорічного соціологічного моніторингу «Українське суспільство», розповів про динаміку поглядів українців на роль держави під час війни.

Науковець підкреслив, що у цій проблемі є декілька вимірів: окремо є функціонування держави і окремо є ставлення до держави як цінності, що в опитуванні отримало дуже високі оцінки і підтвердило, що для більшості українців держава є цінність.

Соціолог зазначив, що методика складається із 5 питань. Відповіді на них після обробки свідчили про переважно негативне чи переважно позитивне ставлення респондентів. До вторгнення переважав соціально-політичний негативізм в оцінках, після вторгнення – у три рази впав рівень негативних оцінок і у 6 разів збільшився рівень позитивних. Актуальна ситуація свідчить про посилення критично-негативних оцінок, хоча й на інших підставах, ніж до вторгнення.

Відповідаючи на питання ведучого С. Дембіцький детально проаналізував результати, отримані в моніторингу, а на завершення ще раз наголосив на важливості донесення до громадськості результатів наукових досліджень, що здійснюються в Інституті соціології НАН України, зокрема і через науково-популярні формати.

Повністю інтерв’ю див. тут: