i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

В журналі NV №5 за серпень 2024 року з нагоди Дня Незалежності опубліковано традиційний рейтинг «ТОП-100 найвпливовіших українців». Спираючись на пропозиції Експертної ради, редакція із 120 номінантів сформувала остаточну сотню. До неї потрапили 33 політики і державні діячі, 33 бізнесмени і представники СЕО компаній, 20 військових і волонтерів, 11 науковців і діячів гуманітарної сфери, 9 діячів культури, 5 спортсменів, 1 релігійний діяч.

Експерти могли називати кого вважають за гідних потрапити до сотні, окрім себе. Тому член Експертної Ради директор Інституту соціології, член-кореспондент НАН України д.ф.н. Євген Головаха, так би мовити, непричетний до того, що його ім’я потрапило до заповітної сотні – значить, так вирішили інші експерти та редакція журналу NV.

За місцем народження найвпливовіші українці-2024 розташувалися так: 19 киян, 12 з Дніпропетровщини, 9 львів’ян,по 6 одеситів, харків’ян, житомирян, 5 тернополян, 4 з Криму, по 3 із Закарпаття і Донецька, інші – поодинокі. Єдина область, яка цьогоріч не дала жодного найвпливовішого – Чернівецька.

Серед науковців компанію Євгену Головасі склали, зокрема, добре відомі громадськості історик Ярослав Грицак та демограф Елла Лібанова.

Редакція зазначила, що видання взяло на себе сміливість ранжувати його фігурантів за ступенем впливу, допускаючи вірогідність похибки, однак не фатальної. Фатальних, може і нема, а от дещо нелогічні є. Інакше як можна пояснити, наприклад, що очільник ПЦУ митрополит Єпіфаній, який впливає на мільйони українців, вірян і не тільки, поставлений під № 35, а всесвітньо знаменитий художник Іван Марчук, включений британцями в рейтинг «100 геніїв сучасності» – в нинішньому рейтингу NV взагалі під № 100.

Привітаємо Євгена Головаху з тим, що його ім’я в рейтингу «ТОП-100…» символізує успіхи української академічної соціології, здобутки очолюваного ним Інституту соціології НАН України і зазначимо, що сам лауреат вважає гідними до включення у цей список далеко не одного свого колегу.

Повністю матеріал див. тут: https://nv.ua/ukraine/events/nv-predstavlyaet-reyting-sootechestvennikov-kotorye-igrayut-v-zhizni-strany-glavnye-roli-i-imeyut-vliyanie-50445297.html