i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

Завідувач відділу соціально-політичних процесів Інституту соціології НАН України, доктор соціологічних наук Олександр Резнік опублікував статтю на актуальну та важливу тему: «Сприйняття громадянами України військової мобілізації та їхня готовність воювати у разі загострення російсько-української війни».

Виявлення громадської думки щодо військової мобілізації потребує врахування стану суспільної свідомості на третій рік виснажливої війни. Якщо запитувати напряму про ставлення до мобілізації, то респонденти можуть лукавити і висловлювати «соціально бажану» та «патріотичну» відповідь. Однак, якщо запитувати про те, що думає або як діє найближче оточення респондента, то людина зазвичай буде більш відвертою, оскільки нібито йдеться не про її власну позицію. Результати опитування показали, що у березні 2024 року найбільша частка населення (менше половини) вважала, що існують різні сценарії, коли деякі уникають мобілізації, а деякі готові піти на війну. Чверть українців вважали, що спроможні за станом здоров’я громадяни призовного віку з їхнього оточення намагаються уникати мобілізації. Натомість лише один з десяти респондентів стверджував, що ця категорія здебільшого готова бути мобілізованою.

Попри певні мовні та макрорегіональні розбіжності у сприйнятті військової мобілізації, респондентам, також було запропоновано відповісти на запитання стосовно власної ролі, якщо війна проти російської агресії загострюється або триватиме довго. Очікувано, що мобілізаційний потенціал прогнозовано простежується здебільшого серед молодих чоловіків. Однак, безумовний відгук на мобілізацію слід очікувати серед молодих чоловіків із вищими рівнями освіти та представників Центрального макрорегіону. Відповідно, серед молодих чоловіків з низьким рівнем освіти аргументом відгукнутися на мобілізацію буде умова наближення лінії фронту до місця їхнього проживання. Серед українських жінок загроза тривалого загострення війни проти російської агресії виокремила три сценарії можливої поведінки: 1) молоді і фінансово забезпечені жінки, які проживають у Західному та Центральному макрорегіонах, працюватимуть і надаватимуть посильну невійськову допомогу (грошима, роботою, в якості донора крові, тощо); 2) старші та фінансово зубожілі жінки намагатимуся просто вижити; 3) молоді, фінансово забезпечені та російськомовні жінки, які проживають у Східному макрорегіоні, спробують виїхати з країни.

Джерело: сайт Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва: https://dif.org.ua/article/spriynyattya-gromadyanami-ukraini-viyskovoi-mobilizatsii-ta-ikhnya-gotovnist-voyuvati-u-razi-zagostrennya-rosiysko-ukrainskoi-viyni