i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

На сайті Інституту соціології НАН України оприлюднено науково-популярний матеріал д.соц.н. Олени Злобіної, д.соц.н. Любові Бевзенко, д.соц.н. Максима Паращевіна та к.соц.н. Світлани Шевченко "Масові очікування українців щодо майбутнього країни"

Індивідуальні та масові очікування майбутнього можуть бути помітним чинником формування життєвих стратегій та тактик, прийняття рішень щодо дій в різноманітних ситуаціях. Адже будь-які плани базуються на уявленнях про те, що буде в майбутньому, якими будуть особисті обставини та зовнішні умови, і як все це впливатиме на можливість чи неможливість досягнення бажаного. Відповідно фіксація поширених в суспільстві очікувань може сприяти прогнозуванню майбутніх дій людей, та поточних суспільних настроїв (які формуються не лише на базі наявних реалій, а й на основні уявлень про майбутнє).

Очікування можуть бути різного рівня та масштабу. Вони можуть відрізнятися за часовим горизонтом (від найближчого часу, до віддаленого часу, місяців чи й років), за тим, яких «полів» вони стосуються (очікування від інших людей у міжособистісних взаємодіях, очікування змін в якихось локальних сферах, наприклад податкової політики чи умов проживання в певному місці, або й очікування глобального рівня, тобто подій в країні чи суспільстві загалом). Саме до розгляду останнього рівня ми й звернемося.


Повний матеріал див. тут