i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

Увазі науковців та громадськості пропонується колективна монографія «Поведінкові стратегії населення в умовах поширення соціально небезпечних хвороб» за наук. ред. д. с. н. Г. Чепурко (авт. розділів Г. Чепурко, О. Клименко, Ю. Привалов, О. Трофименко), 223 стор. Затверджена до друку Вченою радою Інституту соціології НАН України.

Ця монографія – результат колективної праці науковців відділу соціальної експертизи (Г. Чепурко, О. Клименко, Ю. Привалов, О. Трофименко), у якій аналізуються сучасний стан, тенденції та загрози поширення соціально-небезпечних хвороб в українському суспільстві і в світі, основні зарубіжні теоретичні концептуальні моделі зміни поведінки, які найбільш широко використовуються у сфері охорони здоров’я стосовно профілактики соціально небезпечних інфекцій.

Показано взаємозв’язок динаміки розповсюдження соціально-небезпечних хвороб з соціальними нерівностями та поведінковими стратегіями хворих в умовах війни в Україні.

Визначені основні моделі поведінки ключових груп населення, які перебувають у зоні ризику інфікування ТБ, ВІЛ, гепатитів, ІПСШ за умов поширення соціально-небезпечних хвороб.

Виявлено взаємозв’язок між моделями/типами поведінки груп ризику і факторами, які вплинули на їх формування.

Пропонується розглядати протидію соціально-небезпечним хворобам не як систему медичних заходів, а як складну комплексну політичну, управлінську, економічну, соціальну, медичну, гуманітарну, культурну тощо проблему, розв’язання якої суто медичними засобами та галузевим медичним управлінням не є ефективним.

Для науковців, викладачів, студентів, а також усіх фахівців, які цікавляться питаннями поведінкових стратегій населення в умовах поширення соціально-небезпечних хвороб.

Текст в pdf-форматі: https://isnasu.org.ua/assets/files/books/2023/Chepurko_Povedinkovi-strategii.pdf