i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

Повідомляємо про вихід нових видань англійською мовою, у яких розділи ґрунтуються на даних моніторингових опитувань Інституту соціології НАН України.

У видавництві CEU Press вийшла збірка Патрональна демократія України та російська агресія. Війна Росія-Україна (Том перший). Редактори та співатори збірника – провідні вітчизняні та закордонні фахівці – досліджують можливості антипатрональної трансформації після війни. У дванадцяти розділах досліджується вплив війни на патрональну демократію, реляційну економіку, клієнтельське суспільство та геополітичне середовище, в якому діє Україна. Зокрема, розділ авторства Євгенія Головахи, Катерини Іващенко, Вікторії Середи та Оксани Міхеєвої “Від патроналізму до громадянської належності” розглядає зміни динаміки національно-громадянської ідентичності в Україні. Книга є у вільному доступі на сайті CEU Press: https://ceupress.com/book/ukraines-patronal-democracy-and-russian-invasion - англійською мовою, а також https://www.academicstudiespress.com/9798887194318/ - українською мовою (видавництво Academic Studies Press).

У видавництві IBIDEM Press у серії «Радянські та пост-радянські політика та суспільство» вийшла колективна монографія «Вісім років після Революції Гідності. Що змінилося в Україні протягом 2013–2021 років?». Автори (Володимир Дубровський, Кальман Міжій та Катерина Іващенко) аналізують події Революції Гідності з широкої системної перспективи. Євромайдан та подальші події, зокрема, супротив країни російській агресії, прискорили західну реорієнтацію економіки, зміцнили інституційні механізми збалансованого контролю (наприклад, через децентралізацію), посили роль модернізаційних сил, особливо громадянського суспільства. Однак, до цього часу, незважаючи на певний прогрес, проблемним лишається шлях України до втілення принципів правової держави, а значна частина економіки залишається спрямованою на ренту. Автори розмірковують про умови, необхідні подальшого модернізаційного шляху розвитку країни. Вступне слово до книги написав відомий історик та публіцист Ярослав Грицак. З книгою можна буде ознайомитися в бібліотеці Інституту соціології або замовити на сайті видавництва Колумбійського університету: https://shorturl.at/novxY