i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

На сайті Інституту соціології НАН України оприлюднено науково-популярний матеріал к.соц.н. Івана Соколовського "Національна стратегія доходів: економічні ефекти та соціальні наслідки".

27 грудня 2023 р. Розпорядженням № 1218-р Кабінет Міністрів України схвалив Національну стратегію доходів до 2030 року. Її ухвалення до кінця 2023 року було однією з вимог МВФ до України перед наступним переглядом діючої програми фінансування. Ця подія та положення Національної стратегії не викликали значного суспільного резонансу, хоча їх реалізація, а саме положення, що стосуватимуться зміни оподаткування, матиме вплив та торкнеться значної частини працюючих українців.

Варто зазначити, що рівень обізнаності українців про те, як побудоване оподаткування в країні та які податки вони платять, до початку повномасштабної війни знаходилось на дуже низькому рівні, і немає підстав припускати, що з моменту початку повномасштабної війни ситуація змінилась. Низька обізнаність громадян у питаннях податків, бюджету й оплати державних послуг призводить до того, що ставлення громадян до змін в цій сфері формується не на основі аналізу самих змін, а на основі того, як вони позиціонуються та висвітлюються ЗМІ, в кращому випадку – коментуються експертами. У випадку із Національною стратегією доходів на перший погляд все виглядає дуже просто – її ухвалення було однією з умов МВФ. В заяві, з якою виступила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва після завершення консультацій за Статтею IV за 2023 рік та другого перегляду програми в рамках механізму розширеного фінансування (EFF) для України 12 грудня 2023 року, «мобілізація доходів є важливою складовою для задоволення потреб у фінансуванні та підтримки відновлення та соціальних витрат. Пріоритети фіскальної політики мають включати запуск Національної стратегії доходів, уникнення заходів, які розмивають податкову базу, та просування реформ для подальшого зміцнення системи середньострокового бюджетування тощо».

Відповідно прийняття Національної стратегії доходів, яка ще й передбачає мобілізацію (тобто збільшення) доходів – виглядає логічним та закономірним рішенням. Але за рахунок чого передбачається це саме збільшення доходів?


Повний матеріал див. тут