i-soc@i-soc.org.ua +380 (44) 255-71-07

Журналістка програми Факти ICTV Ольга Чайко оприлюднила відеоінтерв’ю з директором Інституту соціології НАН України Євгенієм Головахою. член-кореспондент НАН України ґрунтовно проаналізував декілька блоків питань, які цікавили редакцію.

В першому блоці питань в різних аспектах аналізувалася проблема виїзду українців за кордон у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ в Україну.

Професор пояснив, чому сьогодні ніхто не може назвати скільки-небудь точну цифру громадян нашої країни, які були змушені виїхати за кордон, рятуючись від війни. Міграційні процеси взагалі відслідковувати непросто, оскільки вони мають різні напрямки і мотиви, тому формують різні групи населення. Але можна обережно передбачити, що взагалі усіх разом поки що покинули Україну більше 20% населення. Та оскільки давно не було якісного перепису населення України, то можна, знову таки орієнтовно, сказати, що до війни нас в країні проживало від 37 до 41млн. Ось від цієї цифри й приходиться рахувати відсотки релокантів – тих, хто виїхали, і враховувати тих, хто повернулися. За статистикою ООН за кордоном нині перебувають орієнтовно 6 млн. українців, з них 4.9 млн. отримали різні тимчасові статуси. Додавши тих українців, що перебували за кордоном ще до війни, можна цю цифру збільшити приблизно до 8 млн. осіб.

Щодо тих українців, які примусово чи добровільно були переміщені в Росію з тимчасово окупованих територій України, то можна передбачити, констатував соціолог, що таких може бути від мільйона осіб до двох, а, можливо, і більше, оскільки російська статистика цілком підпорядкована владі, повністю кон’юнктурна і достовірних даних не дає.

За різними опитуваннями значна частина релокантів у Європі (і не тільки) налаштована повернутися, хоча немало і залишиться там.

Очільник ІС НАН України наголосив, що ситуація війни прискорено створила нові проблеми і нові соціальні групи: переміщені особи, мігранти, емігранти, учасники бойових дій, ті, хто перебували в окупації чи в мирних регіонах України. Потенційно ця соціальна диференціація може породжувати, в тому числі і після війни, міжгрупові конфлікти. Влада та культурно-інтелектуальна еліта разом зі ЗМІ повинна пропагувати і впроваджувати принцип толерантності як один з провідних.

Опитування, у тому числі і нашого Інституту, сказав соціолог, свідчать, що українці загалом вдячні нашим західним партнерам, хоча критичних оцінок, у тому числі і до влади, побільшало. Але орієнтація на ЄС і НАТО залишається, просто зростає невдоволення темпами.

Щодо ситуації в економіці, то поступове відновлення бізнесів, зруйнованих війною, ймовірних інвестицій та повернення частини кваліфікованої та освіченої робочої сили дають надію, що відновлення України має свої перспективи, з обережним оптимізмом передбачив Євген Головаха.

Відео викликало інтерес та позитивні оцінки. Як написав один із користувачів

@Sunprima: «І чого так запізно вийшла ця розмова? Це треба транслювати, щоб очі розплющили».

Посилання на відео: https://www.youtube.com/watch?v=6No-3RG0y6I